DRUGI DAN POSETE KINESKOG PREDSEDNIKA SRBIJI: Vučić će ga ugostiti u Palati Srbija, evo šta je planirano za danas
Si Đinping i Aleksandar Vučić u Beogradu, Foto: Printscreen/ Instagram/buducnostsrbijeav

MEĐUNARODNI ODNOSI

DRUGI DAN POSETE KINESKOG PREDSEDNIKA SRBIJI: Vučić će ga ugostiti u Palati Srbija, evo šta je planirano za danas

Svečani doček biće organizovan i ispred Palate Srbija

Objavljeno:

Danas je drugi dan zvanične posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, tokom kog je predviđeno da se sastane s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Svečani doček biće organizovan i ispred Palate Srbija. Kako je najavljeno, predsednici će razgovarati na mnogobrojne teme, od političkih, ekonomskih i tehnoloških, do saradnje u oblasti kulture. Planirano je potpisivanje više od 30 sporazuma.

Tokom današnjeg dana biće organizovan i svečani ručak, kada će se srpska jela i vina, a predsednik Vučić će mu lično služiti srpska vina, od penusavca do dezertnog, najvecim delom autihtone srpske sorte.

Za predsednika Kine biće upriličen i muzički program, a pevaće devojka iz Srbije pesmu "Moja domovina i ja" na kineskom, a hor Čarolije pesmu Prelepi cvet jasmina, takođe na kineskom. Program će biti završen pesmom "Ovo je Srbija".

Podsetimo, kineski predsednik Si Đinping sleteo je sinoć na aerodrom "Nikola Tesla", gde ga je dočekao predsednik Aleksandar Vučić i Tamara Vučić.

"Poštovani predsedniče Si, uvaženi prijatelju, dobro nam došli u Srbiju! Ovom posetom učinili ste ogromnu čast našoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo Vaše velike zemlje. Vizija sveta za koju se zalažete, dala je inspiraciju i snagu i našoj maloj zemlji koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspeha. Želimo da iskrenim gostoprimstvom uzvratimo makar malim delom za svu podršku koju nesebično pružate Srbiji. Živelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine, koje se kalilo u teškim vremenima i koje ćemo nastaviti da čuvamo kroz uzajamno poštovanje, razumevanje i čvrstu podršku", naveo je predsednik.

U Beograd je stigla kineska delegacija koja broji oko 400 članova. Predsednika Kine dočekali su srpski lovci MiG-29 koji su pratili njegov avion od ulaska u naš vazdušni prostor, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

Bonus video:

00:43

Zastave Srbije i Kine na Kuli Beograd

(Espreso/ Kurir/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.